Ben je er eenmaal uit welk type tandem je wilt hebben dan begint het zoeken naar de juiste winkel. In Nederland, Duitsland en België zijn er enkele adressen waar men echt iets van tandems weet. Wie een aanvulling op deze lijst weet: graag doorgeven op info@tandemclub.nl.
De tandemspecialisten
Tandems zijn niet bij iedere fietsenmaker te koop. En dat is logisch want het is een bijzonder product met bijzondere eigenschappen. Een aantal zaken in Nederland, België en Duitsland is geheel of deels in tandems gespecialiseerd (de volgorde is geheel willekeurig):
- Bike4Travel in Rotterdam is eigenaar van het fietsenmerk Avaghon, waarvan ze uiteraard de tandems verkopen. Daarnaast verkopen zij de Santos Double Travel tandem. Grote tandemervaring aanwezig.
- Sector2 Bikes & Tandems in Rhenen (U) verkoopt tandems van Santos en heeft regelmatig inruilers van diverse merken te koop. Grote tandemervaring aanwezig.
- Pedalwirbel in Bochum (D): op zo’n 190 km. van Utrecht is hier een bedrijf waar veel testtandems van onder meer Santana en Pedalpower beschikbaar zijn.
- Kok Fietsen in Utrecht verkoop de zit-/ligtandem van Hase en de tandems van Santos. Ervaring met tandems is aanwezig.
- Rein Veenendaal in Veenendaal: fietsenzaak met tandemkennis; tandems van Flyer en Explorer.
- Xycletraxx in Zwolle: fietsenzaak met tandemervaring.
- Fietslab in Leuven (B): fietsenzaak met tandems van Hase en Pedalpower.
- De Vakantiefietser in Amsterdam: verkoopt op bestelling de Santostandems.
- Bongers Bikes in Apeldoorn verkoopt tandems van Santos.
- Saint Christopher in Gorssel verkoopt Santos tandems.
Bij je eigen fietsenmaker kopen
Het kan natuurlijk zijn dat je al het nodige van fietsen weet. Bijvoorbeeld door jarenlange ervaring met fietsvakanties, wielrennen of mountainbiken. Als je een beetje inzicht hebt in de techniek en je kunt de kwaliteit van fietsonderdelen beoordelen, hoef je er niet voor terug te schrikken om een tandem via een “gewone” fietsenzaak te bestellen.
Zelf importeren
Een alternatief is ook de eigen import. Onder meer in de USA is de keuze groot. Interessant is als je ze zonder btw en invoerrechten kunt importeren. Dat kan door de fiets ter plekke te gaan halen en daar een behoorlijke fietsvakantie aan te plakken. Bij terugkomst in Nederland moet 21% btw worden betaald over de invoerwaarde als de fiets voor het eerst Europa binnenkomt. Zichtbaar gebruikte fietsen met bagage worden echter meestal gewoon doorgelaten. Soms wordt je tóch gevraagd of de fiets in Europa of buiten Europa is gekocht. Bij twijfel kan de douane je zelfs vragen te bewijzen dàt hij eerder in Europa is gekocht, bijvoorbeeld met een aankoopnota.